Kalle Brøderud så Easy Rider og ble inspirert:!

Vi har tidligere skrevet om den svenske urchopperen som var opphavet til både chopperbølgen i Sverige og det berømte "svenskestuket". Mens vi har fundert på om det finnes noen tilsvarende chopper i Norge, så dukket plutselig Tore Ringvold fra Oslo opp med noen bilder av en chopper han hadde eid og som han mente kanskje kunne være den første som ble bygget i Norge.
(UPDATED 2/24/2014 11:00:41 AM)

Web.red.
Det var ikke Tore Ringvold som hadde bygd chopperen, men derimot Kalle Brøderud, også han fra Oslo. Men Tore hadde fått registrert den, noe Kalle ikke hadde gjort. Tore er opprinnelig fra Åsen i Nord-Trøndelag, men gjorde Oslogutt av seg allerede i 1972. Lite arbeid og lite å finne på i fritiden gjorde det enkelt å flytte, forteller han.

-Dessuten hadde Oslo et aktivt motormiljø med treffsteder både på Youngstorget og på en bensinstasjon i Schweigaards gate, så det var jo som å komme til himmelen for en bilgal ungdom fra distriktet.

Tore pløyde jevnlig gjennom Hotrod magazine som var datidens lektyre for amcarentusiaster, og han ble raskt kjent med amcarmiljøet i hovedstaden hvor blant andre Kalle var en av gutta.

-Kalle kjørte en 55 Chevrolet Nomad, men han hadde en chopper også. Den hadde jeg sett på en amcar-utstilling i Njårdhallen påsken 1972, men jeg så den aldri på veien.

Sykkelen var en 37 Harley-Davidson modell U74 med 1200 cc sideventilert flatheadmotor. Harleys var sjeldne å se tidlig på syttitallet, og denne var i tillegg ombygd med lang springergaffel, høyt styre og et enda høyere king & queen sete. Sykkelen var radikal og så ut som den var klippet ut av Easy Rider-filmen som hadde rumlet over kinolerretene et par år tidligere.

Kalle forteller at han ikke kjørte sykkelen mye. Ikke var den registrert, og ikke var den så veldig god å kjøre heller. Han hadde pratet med Biltilsynet, og de hadde sagt at det ikke var noen vits å forsøke å få den registrert. Men som ombygd motorsykkel tror Kalle at den kanskje kan være den første norske chopperen som ble bygd

-Jeg kan ikke forstå at det har vært noen choppere før denne, forteller han. -Det er i hvert fall helt utenkelig at noen i Norge hadde bygd en chopper før Easy Rider-filmen.

Hvis han ser bort fra filmen, så fikk han inspirasjon fra amerikanske bikerblader som han fikk tak i nå og da. Han begynte å abonnere på Choppers Magazine, ei blekke med farger på omslaget og svart-hvit inni, og bladet hadde fete reportasjer om choppere og custombygg. Det var et stort poeng at syklene var amerikanske, for det var jo det Peter Fonda og Dennis Hopper kjørte. Kalle bare måtte få tak i en Harley, og en dag fikk han nyss om at det sto en gammel Harley på en låve på Skedsmo...

Les hele artikkelen i Biker Journalen 2/2014 som er i salg NÅ!